Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
Home / Previous Questions / SCRA Model/Sample Paper, Previous Year Question Papers With Solutions

SCRA Model/Sample Paper, Previous Year Question Papers With Solutions

SCRA Model/Sample Paper:

Candidates who are preparing for Special Class Railway Apprentices exam they need SCRA previous year Model/Sample Paper for preparing well in exam. Aspirants can easily download SCRA model Question Papers With Solutions from the below section.

Special Class Railway Apprentice Exam conducts by Union Public Service Commission (UPSC) for filling up various vacancies in Indian railways. Large number of candidates appears in the exam every year.

Portalforjobs.com is providing SCRA Previous Year Question Papers With Solutions in the below section which will definitely prove helpful to applicants. You can also check the Best Railway Coaching Centers in India from Here.

SCRA Syllabus 

Previous Year Question Papers With Solutions

Question 1. Organizations and their Headquarters are given below. Which of the following pairs is not correctly matched?

  • ADB-Manila
  • World Bank-Washington
  • APEC-Singapore
  • ASEAN-Bangkok

Answer: ASEAN-Bangkok

Question 2.Which of the following is not a pharmaceutical company?

  • Chevron
  • Piramal India
  • Pfizer
  • Zydus Cadila

Answer: Chevron

Question 3. Shunglu Committee is related to?

  • Jan Lokpal Bill
  • Commonwealth Games Scam
  • Telecom Scam
  • Financial Inclusion

Answer: Commonwealth Games Scam

Question 4. Function of Reserve Bank is :

  • Bankers bank ‘
  • Banker to Government
  • Lender of last resort
  • Controlling financial requirements of banks through Repo/ Reverse Repo
  • All the above

Answer: All the above

Question 5.As a practice, all banks now deduct some amount from their pre- tax income and set aside in a spate account to create a cushion for the loans which may go bad. This is called

  • CRR
  • SLR
  • Provisioning
  • PLR

Answer: Provisioning

Question 6. The Reserve Bank of India (RBI) keeps on modifying various rates/ratios to keep the flow of liquidity in the market in a balanced situation. Which of the following rate/ratios/indices is NOT directly controlled by the RBI?

  • Cash Reserve RatioCRR
  • Bank rate
  • Repo Rate
  • Wholesale Price Index WPI

Answer: Wholesale Price Index WPI

Question 7.Which of the following is NOT a function of the Reserve Bank of India?

  • Fiscal Policy Functions
  • Exchange Control Functions
  • Issuance, Exchange and Destruction of currency notes
  • Monetary Authority Functions

Answer: Fiscal Policy Functions

Question 8.RBI is popularly known as a lender:

  • To Central Government
  • To State Government
  • Of Foreign Currency
  • Of the last resort

Answer: Of the last resort

Question 9.Dicky Rutnagur passed away in London, Who was he?

  • Sports Journalists
  • Scientist
  • Commentator
  • 1 and 3

Answer: 1 and 3

Question10. Anil Goswami took over as Union Home Secretary. He is an IAS officer of ……. batch.

  • 1974
  • 1975
  • 1976
  • 1978

Answer: 1978

Question11.Crystal Award is given by?

  • APEC
  • IBRD
  • WHO
  • WEF

Answer: WEF

Question12.Which of the following is a private sector bank?

  • IDBIBank
  • UCOBank
  • Induslnd, Bank
  • Dena Bank

Answer: Induslnd Bank

Question13. The average age of 4 boys is 11 years. The ages of three of them are 7 years, 12 years and 10 years. Find the age of the fourth student.

  • 5yrs
  • 15yrs
  • 12 yrs
  • 13 yrs

Answer: 15yrs

Question 14. The average age of students in section A of 30 students is 9 years and the average age of students of section B of 20 students is 11years. Find the average age of students in both sections taken together.

  • 10 yrs
  • 8 yrs
  • 4 yrs
  • 5 yrs

Answer: 8 yrs

Question 15. The average of seven numbers is The average of first three numbers is 14 and the average of last three numbers is What is the middle number?

  • 15
  • 17
  • 20
  • Can’t be determined

Answer: Can’t be determined

Question16.The average of five number is the average of first three number is 16 and the average of last three numbers is find the third number ?

  • 21
  • 19
  • 22
  • Can’t be determined

Answer: 21

Question17.The average age of a class of 24 students is 11 years .If the teacher’s age is also included , the average increases by one year. Find the age of the teacher

  • 35
  • 39
  • 34
  • None

Answer: None    

Question18.The average age of five children and their father is 13 years. It is reduced by 4 years if .the father be excluded. How old is the father?

  • 33 yrs
  • 36 yrs
  • 32 yrs
  • 42 yrs

Answer: 33 yrs

Question 19. The average weight of 6 persons increases by 5 kg when a person 54 kg weight is replaced by a new person. What could be the weight of the new person?

  • 55 kg
  • 67 kg
  • 62 kg
  • 63 kg

Answer: 63 kg

Question 20. A train covers a distance of 275 kms in 5 hours and another distance of 225 kms in 3 hours. What is the average speed of the train for the entire distance?

  • 55kmph
  • 60 kmph
  • 65 kmph
  • 50 kmph

Answer: 65 kmph

Question 21. Imagine a 10 g chunk of aluminum (r = 2.7 g/cm3) and a 10 g chunk of iron (r = 7.9 g/cm3). Which of the following is true?

  • The chunk of iron is smaller than the chunk of aluminum.
  • The chunk of iron is more massive than the chunk of aluminum.
  • The chunk of aluminum is smaller than the chunk of iron.
  • Both objects have the same volume.

Answer: The chunk of iron is smaller than the chunk of aluminum

Question 22. An object or event is best described by noting its

  • size
  • properties
  • referents
  • length, mass, or time.

Answer: properties

Question 23. How many decimeters are equal to the length of 1 meter?

  • 1
  • 10
  • 100
  • 1000

Answer:10

Question 24. How many milliliters are needed to have a volume of 1 liter?

  • 1
  • 10
  • 100
  • 1000

Answer: 1000

Question 25. If you consider a very small portion of a material that is the same throughout, the density of the smaller sample will be

  • less than the larger sample.
  • the same as the larger sample.
  • more than the larger sample.
  • dependent on the shape of the larger sample.

Answer: the same as the larger sample

Read More UPSC SCRA Updates

SCRA Selection Procedure UPSC Exam Calendar
Preparation Tips for Railway Exam Railway Exam Preparation Books

About chirag

Check Also

UPSEE Question Paper 2014 Previous Year Question Paper, Sample/Model

UPSEE Question Paper 2014: Applicants if you are searching for UPSEE Question Paper 2014 then ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>