Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
Home / Article / Maharashtra Current Affairs 2015 Latest Quiz, Questions, GK for MPSC Exam

Maharashtra Current Affairs 2015 Latest Quiz, Questions, GK for MPSC Exam

Maharashtra Current Affairs 2015

Those Candidates, who are searching for the Maharashtra Current affairs 2015 , can check latest information about Maharashtra Current Affairs 2015 and Quiz question, answers, GK for MPSC exam details in pdf format in the below section.

Mhrsta that lies in the western province of India always remains in the news for one or the other reason. It is home for entertainment on country level in India and you may fetch remaining details about Maharashtra Current Affairs 2015, which is supplied below in page of portalforjobs.

Highlights of Maharashtra Current Affairs 2015

  • Former Member of Lok Sabha Sadashivrao Mandlik passes away
  • Mhrsta Government launches Bhagyashree scheme for girls
  • Union MoS for Consumer Affairs, Food and Public Distribution Raosaheb Danve resigns
  • Mhrsta government scraps 5% education quota for Muslims
  • President gives assent to Maharashtra Animal Preservation Amendment Bill, 1995
  • Former home minister of Maharashtra RR Patil passes away
  • PM Narendra Modi inaugurates Permanent Judicial Museum at Bombay High Court
  • Veteran Marathi theatre artist Atmaram Bhende passes away
  • Mhrsta government signs MoU with L&T for setting up CCTV based surveillance in Mumbai
  • Mhrsta government planning to revamp Jeevan Amrut Yojana
  • Mhrsta government gives nod for GM food trials
  • Mhrsta to observe Industries Day on September 17
  • Renowned Marathi writer MD Hatkananglekar passes away
  • Mhrsta government declares Chandrapur as dry district
  • Former ISRO chief and Renowned Scientist Dr V R Gowarikar passes away

Abbreviation:

Mhrsta = Maharashtra

Maharashtra Current Affairs Questions

We are going to provide the distinct feature of question and answer format so to test and grasp a better knowledge as shown below:

1. The Varkari sect in Mhrsta was founded by __?

A. Tukaram

B. Namdev

C. Visoba Khechar

D. Dhyaneshwar

Ans: D

2. In which among the following years was the institution of Lokayukta established in Mhrsta?

A. 1970

B. 1991

C. 1971

D. 1981

Ans: B

3. Which among the following state has maximum number of districts in India?

A. Karnataka

B. Maharashtra

C. Tamil Nadu

D. Andhra Pradesh

Ans: B

4. Central Bee Research and Training Institute is located at which among the following places?

A. Mumbai

B. Nagpur

C. Pune

D. Jabalpur

Ans: C

5. As per the 2011 census, what is the sex ratio in Mhrsta?

A. 920

B. 922

C. 940

D. 954

Ans: B

6. Which of the following is not correct regarding Mhrsta state?

A. State animal – Indian Giant Squirrel

B. State bird – Yellow footed great pigeon

C. State tree – Neem

D. Court jurisdiction – Bombay high court

Ans: C

7. Bibi Ka Maqbara or Taj of Deccan is in which district of Mhrsta?

A. Amaravathi

B. Dhule

C. Bhuldana

D. Aurangabad

Ans: D

8. Which of the following city is called “Oxford of the East”?

A. Pune

B. Nagpur

C. Mumbai

D. Udaipur

Ans: A

9. Where is “Indian Institute of Tropical Meteorology”?

A. Mumbai

B. Bangalore

C. Pune

D. Chennai

Ans: C

10. Which National Highway connects Thane to Chennai?

A. NH-2

B. NH-3

C. NH-7

D. NH-4

Ans: D

11. Which is the largest district in Maharashtra in terms of area?

A. Nasik

B. Amaravathi

C. Ahmednagar

D. Warda

Ans: C

12. Where is Hazur Sahib Gurudwara in Maharashtra?

A. Nanded

B. Pune

C. Nagpur

D. Mumbai

Ans: A

13. In which of the following place of Mhrsta, Suzlon energy is planning to develop 1000MW world’s largest wind farm?

A. Nanded

B. Nadurbar

C. Nashik

D. Nagpur

Ans: B

14. Which of the following state is to the Southeast of Maharashtra?

A. Andhra Pradesh

B. Karnataka

C. Chhattisgarh

D. Telangana

Ans: D

15. Nasik city is located on the banks of which among the following rivers?

A. Godavari

B. Krishna

C. Tapti

D. Bhima

Ans: A

Contestants may bookmark this page get the up to date information on your one click and may book mark this page for getting information directly into your mailbox. You may join us on Facebook or Google plus and leave their comment in comme4nt box.

About Portalforjobs

Check Also

Career In Video Game Industry – Job Opportunities, Career Growth, Scope

Career In Video Game Industry Video Game lovers who are seeking career in Video Game ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>