Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
Home / Article / Madhya Pradesh Current Affairs 2015 | About MP State

Madhya Pradesh Current Affairs 2015 | About MP State

The state of Madhya Pradesh is known as “the heart of Incredible India”. The word ‘Madhya Pradesh’ literally means the ‘Central Province’.

Dear aspirants!! On this page, we have conglomerate information for you about Madhya Pradesh Current Affairs 2015 like Latest M.P. Current Affairs, news, latest happenings, events etc. This webpage is designed to provide you latest question and answers in PDF format.

Competitors, be connected with us. We will update latest information about Madhya Pradesh on this webpage time-to-time.

About MP State

Madhya Pradesh is basically known as tribal state. This state consists of 51 districts grouped in 10 divisions. Some facts about Madhya Pradesh, about which you must be acquainted with, are mention below, now a day’s Education is more important to survive in life.

C.M. of Madhya Pradesh               –        Sh. Shivraj Singh Chauhan

Governor of Madhya Pradesh         –        Sh. Ram Naresh Yadav

State Animal of Madhya Pradesh    –        Swamp Deer

State Bird of Madhya Pradesh        –        Paradise Fly catcher

State Flower of Madhya Pradesh    -        Parrot Tree

State Tree of Madhya Pradesh       –        Banyan Tree

Website of M.P                           –        www.mp.gov.in

Capital of the State                      –        Bhopal

Madhya Pradesh Current Affairs Questions

1.Adya Dhara niradhara, niralamba Saraswati, thus lamented a poet at the demise of which among the following Kings?

[A] Chahmana Visaladeva
[B] Chandela Kirtivarma
[C] Mihira Bhoja
[D] Bhoja Paramara

Ans:  Bhoja Paramara

2.Which among the following cities of Madhya Pradesh is not included under the Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM) Phase-I?

[A]Gwalior
[B]Indore
[C]Bhopal
[D]Jabalpur

Ans: Gwalior

3.Which among the following is the biosphere reserve is located in Madhya Pradesh?

[A]Pachmarhi Biosphere Reserve
[B]Nilgiri Biosphere Reserve
[C]Nandadevi
[D]Great Nicobar Biosphere Reserve

Ans: Pachmarhi Biosphere Reserve

4.The Son river in Madhya Pradesh rises from which among the following ranges of hills?

[A]Kaimur
[B]Aravalli
[C]Vindhyachal
[D]Amarkantak

Ans: Amarkantak

5.Central Bee Research and Training Institute is located at which among the following places?

[A]Mumbai
[B]Nagpur
[C]Pune
[D]Jabalpur

Ans: Pune

6.‘Mukhyamantri Yuva Swarojgar Yojna’ to motivate the youth to go for self- employment, is a scheme of ___:

[A]Uttar Pradesh
[B]Madhya Pradesh
[C]Bihar
[D]Rajasthan

Ans: Madhya Pradesh

7.The unique and world’s first cow sanctuary is to be established in which district of Madhya Pradesh?

[A]Shajapur
[B]Jabalpur
[C]Gwalior
[D]Bhind

Ans: Shajapur

8.Which two countries are collaborating in the Megatons to Megawatts Program?

[A]Russia and United States
[B]China and Russia
[C]United States and France
[D]United States and China

Ans: Russia and United States

To know more about this ‘Soya Region’ i.e. Madhya Pradesh, you may press the given links on this page. We will update this page time-to-time, so that you may get exact and relevant information of the latest happenings of the state.

Get more knowledge of Indian Current affairs

About Portalforjobs

Check Also

Career In Video Game Industry – Job Opportunities, Career Growth, Scope

Career In Video Game Industry Video Game lovers who are seeking career in Video Game ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>